‘Blogisuklaa’ eli Helppo raakasuklaa

Olen kokeillut monia eri suklaaversioita että olisi herkku ja helppo, nopea tehdä. Tosin suklaan valmistaminen vie aina oman aikansa, mutta kun sitä on muutaman kerran tehnyt, sujuu helpommin. Ohjeen jauheita (purppuramaissin, acain ja lucuman) voi korvata muillakin, kuten marjajauheilla, kookoshiutaleilla ym. Mutta etene silloin vähän varovammin makujen kanssa ja maistele seosta välillä. Seoksen pitää olla lopussa melko paksua. Varoitus: raakasuklaa on tosi koukuttavaa…

n. 15 sydänmuotillista:

  • 1 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
  • 1,5 rkl hunajaa juoksevana tai 1rkl agaavenektaria/raakakookosnektaria
  • 2 rkl raakakaakaojauhetta
  • 2 rkl raakacarobjauhetta
  • 3 rkl purppuramaissia
  • 2 rkl lucumajauhetta
  • 2 rkl acaijauhetta
  • (luonnon vaniljaa jauheena)
  • pieni ripaus ruususuolaa tai muuta hyvää suolaa

Sulata kookosöljy vesihauteessa. Vesihauteen saa helposti esim. laittamalla isoon kulhoon/kattilaan kraanasta kuumaa vettä puolilleen ja sen päälle pienempi kulho kellumaan, mihin laitetaan kookosöljy sulamaan.

Kun kookosöljy on sulanut kokonaan, kulhon voi ottaa pois vesihauteesta. Lisää makeutus sekoittamalla se perusteellisesti joukkoon. Esim pieni vispilä on hyvä. (Olen kokeillut myös sauvasekoitinta, mutta en suosittele…) Sitten lisää mukaan kaakaojauhe, sekoita. Ja vähitellen mukaan loput jauheet ja vanilja, samalla sekoittaen hyvin. Tarkista maku ja lisää vielä jotain jauhetta jos tarvitsee. Lopuksi lisää ihan pieni ripaus suolaa ja sekoita. Lopussa seos saa olla melko paksua. Kaada seos muotteihin. Jäähdytä pakkasessa tai jääkaapissa kunnes suklaat ovat kokonaan kovettuneet. Min. n. 30min-45min. Säilytys kylmässä. Ota suklaat huoneenlämpöön vähän ennen tarjoilua.

Massaan ei saa mennä missään vaiheessa vettä. Välineet pitää myös olla kuivat. Jollet ole tehnyt raakasuklaata aikaisemmin, kannattaa tehdä ensin pienempi määrä. Raaka-aineet on kuitenkin arvokkaita. Muuten on kätevämpää tehdä aina isompi määrä kerralla kun tässä on kuitenkin vähän hommaa. Kaikkia aineksia saa ainakin Hyvinvoinnin tavaratalosta ja hyvistä luontaiskaupoista. Luomuna raakacarobjauhetta ainakin FittnessFirstiltä. Raakakookosnektaria olen löytänyt tähän mennessä vain iHerbiltä. Kookosnektarissa on hyvä, matala glygeeminen indeksi eli ei nosta niin nopeasti verensokeria kuin monet muut makeuttajat.

Jos käytät hunajaa se pitää ensin saada juoksevaan muotoon, jotta sekoittuisi massaan. Hunajasta saa juoksevaa kun sekoittaa sen hyvin erillisessä astiassa pienen määrän kanssa lämpimää vettä. Sitten lisää hunaja kookosöljyyn. Jollei sinulla ole suklaamuotteja niin jääpalamuotteja voi myös käyttää. Tai seoksen voi kumota myös esim. muovilautaselle tai laakeaan pakastuskippoon ja taittaa myöhemmin siitä paloja.

Raakasuklaasta on monenlaisia mielipiteitä kuinka terveellistä se on. Jollet ole suklaafani ei välttämättä kannata alkaa koukuttaa itseään näihin. Tavalliseen suklaaseen verrattuna raaklasuklaa on kuitenkin paljon parempi vaihtoehto. Kaakaossa on paljon mm. antioksidantteja ja kalsiumia. Se on myös jonkun verran piristävää.

Facebook comments:

comments