Herkkuleivät

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tämä on yksi ehdoton suosikkini leivistä. Sopii hyvin myös raakapizzapohjaksi, josta myöhemmin lisää ja reseptiä…Itselläni ollut vuosia Excalibur kuivuri, mikä on osoittautunut loistavaksi. Kuivuripostaus täällä: http://raakaravinto.net/laitteita-raakaravinnon-valmistamiseen/

Kaupan halpiskuivureillakin pääsee alkuun, mutta pidemmän päälle laatukuivuri on järkevä sijoitus. Uuninkin kanssa pystyy kuivattamaan, niin että on luukku pikkuisen raollaan, esim. ohut puulasta välissä. Samaan tapaan kiertoilmauunilla. Uunissa katso ettei lämpötila kohoa liikaa, yli 45 asteen. Varsinkin perus uunilla tehtäessä on vaarana että kuivatuksen alussa taikina alkaa pilaantua, kun ilma ei kierrä. Kuivureilla on helpoin ja nopein tehdä. Tämä ohje vaatii ensin vehnän idätyksen.

 

Vehnän idättäminen:

Laita n. 3 dl itäviä vehnänjyviä likoamaan veteen 12-24 h. Annan yleensä olla noin vuorokauden likoamassa. Luomuna näitä löytyy esim Citymarketeista, luontaiskaupoista ja nettikaupoista. Sitten kaada vesi pois, huuhtaise ja jätä itämään purkkiin esim. tiskikaappiin. Hämärään mutta ilmavaan paikkaan. Älä huuhtele enää idätyksen aikana, vaan kääntele niitä varovasti käsin päivittäin, 1-2 kertaa päivässä. Jos jyvät tuntuvat kuivilta, lisää ihan vähän vettä niihin ja kääntele. Olen yleensä kerran päivässä lisännyt niiden päälle muutaman ruokalusikallisen verran vettä ja käännellyt. Idut ovat valmiita 1-3 vrk kuluttua. Riippuen miten pitkäksi haluat ne kasvattaa. Säilytys jääkaapissa, säilyy ainakin muutamia päiviä.

 

Herkkuleivät

  • 5 dl idätettyä vehnää
  • n. 80 g aurinkokuivattuja tomaatteja  (saa mm. pusseissa Citymarketeista, oliivipurkkien vierestä ja mm. Fitnessfirstiltä)
  • 3 tomaattia
  • puolikas pieni sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • tuoretta basilikaa (tai kuivattua reilusti)
  • oreganoa
  • (himalajansuolaa jollei aurkuiv. tomaateissa jo ole valmiiksi suolaa)
  • 0,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä

 

Tehosekoita monitoimikoneen S-terällä kaikki aineet hyvin keskenään. Mitä kauemmin, esim 2 vrk vehnänidut ovat itäneet, sitä helpompi niitä on jauhaa kun ovat pehmeämpiä. Jauha tarpeeksi kauan että jyvät rikkoontuvat kunnolla joukkoon. Lisää vielä mausteita maun mukaan. Jos monitoimikoneen kulho on pieni, tee tämä kahdessa erässä. Sitten levitä taikina ohuesti n. kahdelle kuivurin ‘pellille’, leivinpaperin päälle. Ennen kuivatusta vedä veitsellä tai kaapimella ristikkoviillot taikinan päälle, niin ne on kuivumisen jälkeen helppo taitella paloiksi. Kuten kuvassa. Kuivata N. 43 asteessa, n. 10-14 tuntia, laitteesta riippuen. Ja kuinka kuivaksi ne haluat. Voit myös jättää vähän pehmeämmäksi. Silloin säilytys jääkaapissa, muuten huoneenlämmössä esim.  paperipussissa.

Puolivälissä kuivausta voit varovasti kääntää leivät niin ne kuivuvat tasaisemmin.

*Ihan alussa lämpötila voi olla 50-60 astetta noin 20 minuuttia, jolloin ilman lämpötila on sen verran, mutta taikinan lämpötila 30-40 astetta. Tämä estää myös taikinan pilaantumista ja saa kuivumisprosessin nopeammin käyntiin. Jos teet näin, muista säätää alun jälkeen lämpötila n. 43 asteeseen.

Excalibur kuivureita myy Suomessa SSJ-Import, jolta saat 5% alennusta laitteista, koodilla raakaravinto.http://raakaravinto.net/ale-koodit/

 

 

Facebook comments:

comments