Herneen versot

Herneen versojen kasvatus on myös helppoa. Tosin vaatii enemmän kärsivällisyyttä kuin vaikka auringonkukan versot. Nämä kasvaa hitaammin, varsinkin alkuvaiheessa.

  • kuivattuja herneitä (luomuna isommista kaupoista, ei-luomuna mistä vaan)
  • multaa, luomuna jos mahdollista tai esim. kylvömultaa
  • vettä
  • purkki

Laita herneet purkkiin veteen likoamaan, esim. yön yli. Liotus ei pakollinen, mutta auttaa itämään nopeammin. Sitten laakeaan astiaan pohjalle multaa muutaman sentin kerros ja siihen siemenet päälle tasaisesti. Siihen vielä ohut kerros multaa. (Tai voi jättää poiskin). Pidä kylvös kosteana. Päälle voi laittaa kelmua tai esim. jonkun kannen, niin ei tarvitse kastella ihan koko ajan. Kuitenkin niin että ilma pääsee kiertämään. Itävät paremmin pimeässä joten anna kylvöksen ensin olla päivän pari esim. keittiön pimeimmässä nurkassa tai tiskikaapissa. Sitten siirrä valoon, jota saa olla paljon. Kastelua tarvitsee yleensä päivittäin, varsinkin alussa saa sumuttamalla hyvin.

Versot voi kaatua nopeastikin kuivuuden yllättäessä, mutta virkoavat usein kun taas kastelee. Versot saa antaa kasvaa aika korkeiksi ennen kuin ne leikkaa. Esim. n. 20cm tai miten tykkää. Leikataan aika tyvestä. Jos liian korkeiksi päästää, tulee varsista paksumpia ja puisempia.

Ovat hyviä sellaisenaan napostellen, viherlautasissa, keitoissa ja esim. ruokien koristelussa.

Facebook comments:

comments