Ituvinkkejä

Mung idut

 

Idut ovat edullista superruokaa täynnä ravintoaineita, elävässä ja hyvin imeytyvässä muodossa. Idättäminen on helppoa ja itujen kasvamista kiva seurata. Kaupan ei-luomu valmiit idut maksaa tällä hetkellä n. 3e /pieni purkki. Sillä hintaa saa paljon kuivattuja luomu mungpapuja, mistä idättää. Itujen huuhdontaan menee kerrallaan aikaa n. 1 min, aamuin illoin. Huuhtomisen unohtamiseen auttaa lappu jääkaapin oveen, muista idut :).

 

 

Idätyssysteemejä on monia. Itse usein käytän vain purkkia ja kantta. Kuva alhaalla. (Samaa tapaa käytettiin myös ravintolassa missä olin töissä, tosin isoissa ämpäreissä). Purkin päällä on kansi kevyesti, niin että ilma pääsee kiertämään. Muita tapoja mm. lasipurkki verkolla ja kuminauhalla tai höyrykattilan ritiläosa.

Idättämiseen tarvitset:

  • luomu mung papuja tai muita, esim. vihreitä linssejä
  • kippo
  • kansi tai sihvilä

Huuhdo pavut. Laita ne purkkiin veteen likoamaan yön yli tai n. 8h. Sen jälkeen huuhtele hyvin ja jätä purkkiin itämään ilman vettä. Idätä pimeässä tai hämärässä, mutta ilmavassa paikassa. Yleensä tiskikaappi on tähän sopivin paikka. Huuhdo idut vähintään 2 kertaa päivässä, 2-3 päivän ajan. Siivilällä tai purkin kannen avulla. Kun idut on valmiita, siirrä ne jääkaappiin. Siellä ne säilyvät max noin viikon. Huuhtele ennen käyttöä.

Itujen koti

 

Kuvassa yhden vuorokauden itäneitä mungeja.

*Kun itujen häntä on sopivan pitkä, yleensä noin 2-3 päivän idätyksen jälkeen, idut voi myös halutessaan kylvettää. Eli laita vettä isompaan astiaan ja kaada idut sinne kylpemään. Liikuttele ituja hetken, varovasti ettei hännät katkea. Vihreät kuoret alkavat irrota ja voit kauhoa ne veden pinnalta ja heittää pois. Kuorista ei ole mitään haittaakaan ja ne voi myös syödä niin kuin yleensä. Idut näyttävät kauniimmilta ilman kuoria. Kylvettämisen jälkeen siivilöi vesi pois ja laita idut jääkaappiin.

 

Facebook comments:

comments