Kevyt Kokki-haastattelu

Uusimmassa Kevyt Kokki-lehdessä nro 6/2011 (Hyvä terveys) on minusta pieni haastattelu (s.78), jos joku on kiinnostunut. Ilmaiseksi löytyy varmaan kirjaston lehtisalista.

Ravintoaineiden saantiin on kiinnitettävä huomiota millä ruokavaliolla tahansa. Monipuolisuus on raakaravinnossakin valttia, ei pelkällä porkkanaraasteella pärjääkään. Syöminen on myös nautinnollista, mm. raakapizzat, -juustot, -maidot, -leivät, -suklaat, -smoothit, -jäätelö, -kakut ja monet muut…Niistä pitävät yleensä muutkin kuin raakaravinnon harrastajat.

 

Alkaa hymyilyttää kun joku kysyy mistä raakaravinnolla saa ravintoaineet. Tietysti se mietityttää kun on uusi asia. Raakaravinnolla nautitaan ruokia, jotka nimenomaan koostuu hyödyllisistä ravintoaineista. Kun joku pelkää esimerkiksi, että mistä saat ravintoaineet jos et syö keitettyä riisiä tai perunaa. Esim. perunahan on lähinnä hiilihydraattia, tärkkelystä ja hiukan c-vitamiinia. Ei isompia määriä mitään tärkeää ravintoainetta. Kun pienestäkin määrästä vaikka hampunsiemeniä tai saksanpähkinöitä saadaan reilusti kivennäisaineita, kalsiumia, proteiinia ja omega-rasvahappoja. Entäpä kaikki raakaravinnolla olevat huippu-urheilijat ja maailmanluokan kehonrakentajat. Miten olisi mahdollista saavuttaa sellaisia tuloksia ilman kaikkea tarvittavaa?

Enemmän olisin huolissani siitä mistä ns. normaalilla sekaruokavaliolla olevat saavat ravintoaineensa. Ja niin että ne imeytyvät ja ovat luonnollisessa muodossa, jotta keho pystyisi niitä hyödyntämään. Kun erilaiset lisäaineet, transrasvat, lihat, sokerit, vehnätuotteet, geenimanipuloidut tuotteet ja kaikenlaiset muut aineet rasittavat jatkuvasti kehoa. Mm. valkoinen sokeri suoranaisesti kuluttaa elimistön vitamiinivarastoja. Puhumattakaan muista ympäristöhaitoista, kuten säteilyistä, saasteista ja sähköverkoista joille me kaikki altistumme enemmän tai vähemmän.

Muutamaa ravintoainetta otan itsekin lisänä. Esim. B12 ja D-vitamiinia, mikä talviaikaan on usein tarpeen muillakin. Joskus myös rautaa. Uskon silti että ravintoaineet saadaan pääosin ravinnosta. Tablettien imeytyminen ja hyväksikäyttö elimistössä ei välttämättä ole aina paras mahdollinen. Imeytymiseen vaikuttaa myös suoliston vointi. Jos se on täynnä kuonaa, eivät ravinteet pääse kunnolla imeytymään läpi.  Mutta jokainen aina tyylillään ja minkä kokee itselleen parhaaksi.

Vanhat uskomukset ovat ravinnon suhteen vielä aika tiukassa. Onneksi jo paljon parempaan suuntaan ollaan menossa. Vielä 15 vuotta sitten monet ihmiset epäilivät että kasvissyönti on vaarallista, kun koitin kertoa että kyllä sillä ihan pärjää. Ja vieläkin vaan olen hengissä :).

 

 

 

 

Facebook comments:

comments