Suomalaista superfoodia

Marja-aika on menossa, superfoodit siis talteen! Mansikoiden lisäksi on tullut pakasteltua mustikoita, vadelmia ja viinimarjoja, vihersmootheja ja muita herkkuja varten. Pakastimet alkavat olla uhkaavan täynnä, vaikka suurin osa mustikoista on vielä pakastamatta…

Marjoja voi myös kuivattaa kuivurilla tai sähköuunissakin jollei ole kuivuria. Silloin pitää säätää lämpö mahdollisimman pienelle. Ja muistaa avata luukkua välillä tai laittaa vaikka ohuen lastan väliin että ilma pääsee kiertämään. Tavallisella lämpömittarilla voi katsoa ettei lämpötila nouse liikaa. Varsinkin mustikat ovat hyviä kuivattuna.

Marjojen lehtiä voi vieläkin poimia pirtelöihin, vaikkei niissä olekaan niin paljon ravinteita kuin alkukesästä. Pienemmät uudemmat lehdet käy ihan hyvin. Esim. viinimarjojen ja mansikoiden lehdet ovat herkkua, sopivat hyvin viherpirtelöön banaanin ja marjojen kanssa.

Niin kuin nokkonenkin. Kun on puhdas paikka, mistä kerää, saa satoa koko kesän. Voi leikata ja antaa taas välissä kasvaa kunnes tulee uudet pienet lehdet esiin. Muitakin lehtiä voi kuivattaa ja lisätä mm. talviaikaan tuoreiden vihreiden kanssa vihersmoothiin.

 

Kuvassa viinimarjoja, karviaisia ja karviaisen lehtiä.

Facebook comments:

comments