Raakaravinto sushi

Sisko poikkesi kerran käymään juuri kun sushit alkoi olla valmiita. Niistä tietämättä. Hänellä oli kova nälkä ja mutusteli sushia tyytyväisen innostuneena. Sushi sopii hyvin vähän hienommaksikin ruuaksi tai viikonloppuna kun tekee mieli jotain erilaista. Kuvissa muutama erilainen sushi.

 

  • noriarkkeja, paahtamattomia, saa luontaiskaupoista, Ruohonjuuresta ym.
  • kurkkua ohuina tikkuina
  • porkkanaa raasteena tai ohuina tikkuina/lastuina
  • sinimailasen ituja
  • avokadoa ohuina suikaleina
  • (idätettyä quinoaa ks. idätys-ohje alla)
  • Bragss soijakastiketta tai luomutamaria dippaamiseen
  • (piparjuurta pikkuisen hienoksi raastettuna tai valmista wasabia)

 

Sushin tekeminen on helppoa kun pari kertaa harjoittelee rullan tekemistä. Täytteet ei saa olla liian kosteita, ettei levä-arkki pehmene ja ala siksi repeämään. Esim. quinoan idut tai sinilmailasen hyvin valutettuna. Jonka jälkeen talouspaperilla voi vähän tarvittaessa kuivattaa niitä.

Ensin ota noriarkki. Levitä siihen aika reilusti täytteitä, niin että molemmille sivuille asti. Mutta jätä hiukan tyhjää rullan alkuun ja loppuun. Silloin se on helpompi rullata kiinni. Ota viereen vesikulho. Ala sitten keriä rullaa tiukasti että täytteet pysyy hyvin sisällä. Kun olet lopussa, kostuta vedellä rullan päätyreuna ja ‘liimaa’ sillä rulla kiinni. Käännä rulla sitten heti saumapuoli alustaa vasten.

Leikkaa rulla terävällä veitsellä noin viiteen osaan. Auttaa kun kostutat veistä vedellä. Nosta pikkurullat pystyyn lautaselle. Tarjoile halutessa Braggsin/tamarin ja piparjuuren kanssa. Kannattaa tehdä ainakin muutama arkillinen sushia kerralla koska näillä on yleensä aika hyvä menekki.

Idätetty quinoa toimii tosi hyvin sushissa, vaikka ei ole pakollinen. *Idätys: Liota quinoaa vedessä esim. yön yli. Huuhdo hyvin lävikössä. Kaada vedet pois. Jätä purkkiin tai lävikköön itämään noin päiväksi. Huuhdo välillä päivän aikana. Lopuksi vielä huuhtele hyvin ja on valmis. Quinoa itää nopeasti, eikä sitä ole hyvä idättää liian kauan. Hännät saa olla aika pieniä.

Täytteiksi sopii mm. ohueksi raastetut juurekset  ja muu minkä saa helposti pysymään rullan sisällä. Valmista piparjuurta sisältävää wasabitahnaa saa mm. luontaiskaupoista. Ne sisältää usein sinappia ym. Mutta piparjuurta voi myös ostaa pienen palan vihannesosastolta ja itse raastaa hienoksi. Ja laittaa sitä vähän norirullan sisään muiden täytteiden joukkoon. Tai tarjoilla erikseen. Tämä siis jos tykkää piparjuuren mausta. Se on tosi voimakas.

 

 

 

 

Facebook comments:

comments