Vehnänoraan kasvattaminen

 

Oraiden kasvattaminen on mukavaa puuhaa. Tarvitset vain kokonaisia luomuvehnänjyviä, luomumultaa, paljon valoa ja hieman aikaa. Oraat myös raikastavat huoneilmaa.

 

 

  • kokonaisia luomuvehnänjyviä
  • purkki siementen idätysvaiheeseen
  • luomumultaa (tai esim. Biolan)
  • laakea kasvatusalusta, esim. iso ruukunalunen tai uuninpelli

 

Liota ensin vehnänjyviä runsaassa vedessä 12-24h. Pidempi aika auttaa jyviä itämään helpommin. Liotuksen jälkeen jätä jyvät itämään ilman vettä, siivilöi vesi pois. Jätä itämään purkkiin tai siivilään pimeään mutta ilmavaan paikkaan, kuten tiskikaappiin. Anna itää 1-3 päivää, kunnes pieniä häntiä ilmestyy. Huom. älä huuhdo itämisen aikana jyviä etteivät saa liikaa kosteutta ja homehdu. Kääntele vain jyviä välillä itämisen aikana. Jos ne tuntuvat kuivilta, laita ihan vähän vettä ja kääntele jyviä niin että kaikki tasaisesti saa kosteutta. Tämä on ihan helppoa, kun muutaman kerran idätät, huomaat milloin jyvät on liian kuivia. Itse olen noin kerran päivässä lisännyt ihan vähän vettä jyviin ja käännellyt.

 

Laita multaa laakean alustan pohjalle pieni kerros, ei tarvi paksua kerrosta. Siihen ohut kerros multaa päälle, pidä kylvös kosteana esim. sumuttamalla. Pidä valoisassa paikassa ikkunalla. Kun oraat alkavat kasvaa, kääntele välillä. Seuraa innokkaana kasvun ihmettä!

 

Kun oraat ovat valmiit (n. 15-20cm korkeat), leikkaa ne. Tähän menee reilu viikon verran. Käytä leikatut oraat mieluiten heti, esim. orasmehuksi. Käytä oraiden puristamiseen soveltuvaa mehukonetta. Juttua mehukoneesta täällä. Ja vehnänorasmehusta täällä.

 

Oraat säilyvät hyvänä jääkaapissakin muutaman päivän, mutta ravintoaineet alkavat hävitä pidemmässä säilytyksessä, joten käytä oraat mahdollisimman pian.

Itselläni on SSJ-Importin mehukone mitä käytän orasmehun puristamiseen.

SSJ-Importin tuotteista saat 5% alennusta koodilla raakaravinto.

 

Facebook comments:

comments