Villejä ja kesyjä vihreitä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Kuvan omenapuu ei liity tapaukseen, paitsi että se on erityisen kaunis ja ruokkii tällä hetkellä satoja (?) pöriseviä kimalaisia mistä on puutarhassa paljon apua :).

 

Villivihanneksia ja kesympiä puutarhavihreitä saa tällä hetkellä yllin kyllin. Monia kannattaa kerätä kuivaamista varten nyt alkukesällä, kun lehdet ovat vielä nuoria, kuten koivu ja pihlaja. Toki näitä voi käyttää pitkin kesääkin. Esim. nokkosia on helppo leikata alas aina välillä ja odottaa taas uutta vihreää kasvua. Vihreitä kannattaa ottaa vain puhtailta paikoilta, ei isompien teiden tai teollisuusalueiden läheisyydestä, joissa kasvit keräävät itseensä lyijyä ja muita myrkkyjä. Nokkosta ei tule käyttää ulkohuussien tai lantakasojen läheltä, koska se kerää silloin itseensä nitraatteja.

Kuivattamista varten vihreät lehdet kannattaa huuhtoa. Varsinkin lehtien alapuolelle on saattanut pesiytyä erilaisia hyönteisiä tai niiden munia. Lehdet voi kuivattaa huoneenlämmössä ilmavassa, hämärässä paikassa, ei suoraan auringonvalossa, koska se heikentää ravintoarvoja. Yksi keino on laittaa (kylmän) saunan lauteille, joiden päällä on leivinpaperia. Tai kuivurilla miedossa lämmössä saa myös nopeasti kuivattua. Silloin lämpö ei ole hyvä olla yli n. 35 asteen, jotta ravintoarvot säilyvät hyvin.

 

Vihreitä on helppo käyttää mm. vihersmootheissa, viherlautasissa ja raakakeitoissa. Kerääthän vain kasveja mitkä varmasti tunnistat. Yleisempiä ja tuttuja kerättäviä on mm. voikukka (sileälehtinen miedomman makuinen), maitohorsma, ketunleipä, vuohenputki, viinimarjojen ja karviaisen lehdet, poimulehti, mansikan, mustikan, koivun, pihlajan ja nokkosen lehdet. Nyt ennen alkavaa marjasatokautta kannattaa käyttää pakastimesta viime vuoden marjoja pois. Vihersmoothiin niitä saa menemään reilusti.

 

Lehtismoothie kahdelle

  • 1 iso banaani
  • 2 dl (pakaste) mustikoita ja/mansikoita
  • viinimarjapensaan lehtiä maun mukaan, esim. 1dl (tai muita lehtiä)
  • vettä
  • (muutama jääpala)

Tehosekoita kaikki hyvin keskenään. Kaada isoihin laseihin ja nauti samantien kylmänä. * Jos haluat välttää smoothien kerrostumista, tehosekoita ensin banaani, marjat ja vesi keskenään. Sitten lisää viinimarjan lehdet ja tehosekoita hyvin uudestaan.

 

 

 

 

Facebook comments:

comments