Yrttejä ikkunalle

 

 

Keväällä ja kesällä on hyvä aika kasvattaa ihanantuoksuisia yrttejä ikkunalaudalla kun on tarpeeksi valoa ja lämpöä. Talvella kun valo ei ilman kasvivalaisinta yleensä riitä. Myöhemmin yrtit voi siirtää parvekeelle tai kasvimaalle jos sellaisen omistaa.

Hyviä kasvatettavia ovat mm. ruohosipuli, basilika, persilja ja sitruunamelissa. Helpointa on ostaa kaupan vihannesosastolta valmis yrttipaakku. Siitä voi käyttää ensin vähän ruokaan tai istuttaa ruukkuun sellaisenaan. Istutus mieluiten luonnonmukaiseen multaan, mitä on nykyään yhä helpommin saatavilla. Isommissa kaupoissa myydään myös yrttimultaa. Alkupäivinä multa saa olla aika märkää, jotta alkaa juurtua, sitten tasainen kastelu. Liian kuivaksi ei kannata päästää. Kun yrtti kasvaa, siitä voi napsia satoa silloin tällöin. Leikattaessa on hyvä jättää versojen tyvelle ainakin pari kolme lehteä tai lehtiparia. Saviruukuissa yrtit kuivuvat oman kokemuksen mukaan aika nopeasti, lasitetuissa ja muoviruukuissa hitaammin. Yrtit tykkäävät myös sumuttamisesta. Alussa uudessa mullassa lannoitusta ei vielä tarvita, mutta myöhemmin lannoitus tarpeen mukaan luonnonmukaisella lannoitteella.

Olen seuraillut kuun vaiheita vuosikausien ajan. Istuttanut ja leikannut myös huonekasvit aina nousevan kuun aikaan, mikä on otollisin kasvien kasvuun ja uusiutumiseen. Sunnuntaina on täysikuu ja sen jälkeen alkaakin laskeva kuu, mikä taas sopii paremmin mm. rikkaruohojen kitkemiseen ja raivaustöihin.

Facebook comments:

comments